Meet and greet

Jan J. Bakker signeert zijn nieuwste roman Ingelijste Liefde zaterdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 bij Boekhandel Broekhuis in Apeldoorn

28 juni

Nieuw boek

Wat is ingelijste liefde? Lees het nieuwe boek van Jan J. Bakker, dat deze week uitkwam. Steekwoorden: Man, 50. Impressionisme. Parijs.

11 juni

Nieuw boek

Onze nieuwe uitgave, Ingelijste Liefde van Jan J. Bakker, komt eraan!

3 mei

Ingelijste liefde

Jan J. Bakker
Ingelijste liefde

Nu in de boekhandel

Over het boek:

Parijs 1968. Tijdens de studentenrellen wordt Theo heftig verliefd op Georgette. De ontmoeting duurt slechts een uur. De gevoelens blijven. Jaren later is hij terug in Parijs, deze keer verliefd op Roos met wie hij trouwt. En dan is er nog het schilderij Het Paasmeisje, van Victorine Meurent... Misschien wel zijn grootste liefde. Vijfendertig jaar later vertrekt Roos, en moet kunstkenner en museumconservator Theo in het reine komen met zijn obsessie voor een schilderij. Ingelijste liefde toont de ontwikkeling van een vijftiger die zijn leven een andere wending geeft, nadat hij met veel moeite zijn verleden, zijn kindertijd, en de onvermijdelijke misstappen die daaruit voortkwamen, onder ogen heeft gezien.

Citaat uit het boek:

Niets is er meer over. Zijn huwelijk stuk, zijn levenslange droom uiteengespat en wellicht het allerergste, hij is niet meer in staat de brokstukken op enigerwijze bij elkaar te rapen. Al zijn mogelijkheden zijn uitgeput. Zijn vingers knijpen een croissant in stukken.

De schrijver over het boek:

Ogenschijnlijk heeft de setting van mijn vorige boek, Zes min, weinig te maken met die van Ingelijste liefde, maar in de kern handelt het om dezelfde thematiek, namelijk het basale belang voor een kind om op te kunnen groeien in een veilige omgeving. In Ingelijste liefde heeft de hoofdpersoon Theo vijftig jaar nodig om zich te ontdoen van de gevolgen van een liefdeloze opvoeding, in praktijk gebracht door een zeer egocentrisch ingestelde moeder. Daarnaast is er het merkwaardige kunsthistorische verhaal van Victorine Meurent. Het schildermodel dat te zien is op een van de meest beroemde schilderijen in de wereld, namelijk de Olympia van Eduard Manet.
Victorine Meurent schilderde ook zelf, maar door een bizarre levensloop is er van haar werken slechts één schilderij is overgebleven… Le Jour de Rameaux, Palmzondag.

In het oude Musée du Jeu de Paume in Parijs staat Theo, dan achttien jaar oud, niet alleen oog in oog met de grote namen uit de impressionistische schilderkunst, maar ook met zichzelf. Daar in dat museum tekenen de contouren zich af van een nieuwe toekomst. De mogelijkheid om zelf iemand te kunnen zijn, en zich te bevrijden uit de situatie van het kind-zijn. Te leren om het verleden achter zich te laten en om zelf verantwoording te gaan dragen. Een autobiografisch gegeven? Voor een belangrijk deel wel.

Citaat uit het boek:

Dan gebeurt er iets wat hij niet kan verklaren, maar ineens voelt hij zich ongelooflijk blij.
De lessen kunstbeschouwing op school veranderen hier in een ontmoeting met iets wat van hem zelf is. Alsof deze schilderijen zijn bezit zijn, deel uitmaken van zijn eigen bestaan.