Siem, Tom

'Dag Siem, dag Tom! hoort op elke school thuis.' (Gerhilds boekrubriek 20, internetkrant PlusNu.nl van Novum Media, Drachten )

9 januari

Zes min

'Bakker weet voldoende achter te houden om de lezer aan het denken te zetten.' (Gerhilds boekrubriek PlusNu.nl Novum Media, Drachten).

9 januari

DSdT!

Ons nieuwe boekje Dag Siem, dag Tom! is gedrukt en vanaf morgen bestelbaar. Het ziet er erg leuk uit. Illustraties van Marianna van Tuinen.

10 december

Dag Siem, dag Tom!

Alma Post
Dag Siem, dag Tom!
Afscheid van papa

Geïllustreerd door Marianna van Tuinen.

Nu in de boekhandel
Bestel dit boek in de Vrije Boekenwebshop:
Klik hier voor het papieren boek - €10,95 plus €2,45 verzendkosten

Het boekje, gebaseerd op eigen ervaringen, vertelt op een concrete, ontwapenende manier het verhaal van twee kleuters die hun vader verliezen. De ziekte, de dood en hoe het leven daarna is.

Dag Siem, dag Tom! kwam oorspronkelijk in 1991 uit. Het is al jaren uit de handel, maar de schrijfster ontvangt nog steeds mails van mensen die naar het boekje op zoek zijn. Deze nieuwe uitgave is gemoderniseerd en van nieuwe illustraties voorzien.

Fragment uit Dag Siem, dag Tom!

Op maandag gaat Siem weer naar school.
De kinderen zitten in de kring.
‘Wil jij iets vertellen, Siem?’ vraagt juf.
‘Ja,’ zegt Siem. ‘Mijn vader is dood.’
De kinderen kijken naar hem.
Martijn, die de sterkste van de klas is,
Peter met de bril,
Katja met de rode haren,
En alle anderen.

Marianna van Tuinen over het illustreren van Dag Siem, dag Tom!

Voorwaarde om een boek te willen illustreren is dat de tekst mij raakt, om wat voor onderwerp het ook gaat. Eigen teksten voel ik uiteraard ook diep, maar de afwisseling is verrijkend. Je kunt door andermans tekst soms juist een nieuwe aanpak van illustreren ontdekken.

Voor elk boekproject een andere stijl creëren, in mijn geval met hetzelfde materiaal, inspireert. Dat papiercollage voor mij dé techniek is heb ik spelenderwijs ontdekt. Het was tijdens het bedenken van een eindexamenproject aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, in Groningen. Als probeersel plakte ik wat snippertjes op een vel papier, zag er een illustratie in en ging erop door en er ontstond een verhaal.

Meer informatie over deze illustrator: www.mariannavantuinen.nl